HTML

gerloblog

igazából nem épül és inaktív...

Friss topikok

Linkblog

Négynapos munkahetet Ábrahám utódainak!

2009.02.11. 14:50 bloggerlo

Néha eszembe jut, hogy dejszen én a funkcionális alfabéták halmazának éppen ahhoz a részhalmazához tartozom, amelyben az íratlan szabály az, hogy írni kell. De most apológiába kellene bocsátkoznom, ha mindenképpen bocsátkozni akarnék - ahelyett, hogy - követve az íratlan szabályt - írnék.

Hát akkor most írok. De nem sokat, mert írnom kell.  Nem is irok - inkább csak jelzek. A keresztény fősodor által - szerintem hibásan - betlehemi születésűnek és Krisztusnak mondott Názáreti Jézus világra jöttének (pontatlanul) feltételezett időpontjától számított kalendárium szerint  2009. február 11. van,

A muszlim naptár szerint más a dátum: Mohamed Mekkából Medinába történt "futásától" (ami nem religiously correct, nem "RC"), illetve "emigrációjától" (ami az), a Hidzsrától számítva még csak - na, melyik év is van? Egyszerűen vonjuk ki a 2009-ből a történelemkönyvekben szereplő 622-t? Eszerint 1387 lenne az évszám. Ez azonban nem stimmel. Szerencsére van egy általánosan elterjedt képlet, 

amely figyelembe veszi, hogy a muszlimok holdhónapokban számolnak (s a napjaik, hónapjaik időben vándorolnak; van, hogy télre esik például a Ramadán hónap, van, hogy nyárra). Az imént megkapott 1387-es számot ne dobjuk el, hanem szorozzuk meg 33-mal, majd az eredményt osszuk el 32-vel. Így már az évszám 1430.  Ezen belül Safar hónap tizenötödike. Ezt persze már a The Muslim News-ról loptam le, mert a kairói Al Ahram vagy a szaudi hírügynökség (nem, nem wellnessfürdő!!), a SPA angol nyelvű verziói meg sem adják a muszlim dátumot: 2009. február 11-ét írnak, és kész.

A Jerusalem Postot régen olvastam papíron - akkor a címlapon fel volt tüntetve a zsidó, a keresztény és az iszlám dátum is. Ma az online kiadás csak a 2009-et, és a zsidó dátumot adja meg. Eszerint ma a világ teremtésétől (hibásan) számított 5769. év Svát havának  tizenhetedik napja van. (A zsidó dátum kiszámítására is van képlet - egyszerűbb, mint az előző: a 2009-hez - vagy bármely más keresztény dátumhoz - hozzá kell adni 3760-at. Ha az adott nap a zsidó tisri hónap elseje és a keresztény december 31-ike közé esik, még egyet ki kell vonni Ma nem olyan nap van,)

A hét napjait a zsidók, keresztények és muszlimok másképp mondják, de azonosan értik. Igaz, a jeles napok nem esnek egybe. A muszlimok pinennek és imádkoznak először: a péntek nekik már csütörtökön napnyugtakor elkezdődik, és a következő napnyugtáig tart, amikor a zsidóknak áll be a sabbat. A keresztény fősodor Konstantin óta vasárnap üli meg a szombatot.

Mindebből az következik, hogy globálisan mindenütt parancsoló szükségszerűséggé vált a hosszú hétvége, amely csütörtökön napnyugtakor kezdődik - a válság miatt is, meg a technológia fejődése miatt is az volna az üdvös, ha a zsidók, a keresztények és a muszimok mind csak négynapos munkahétben dolgoznának, s három napot áldoznának az Úrnak.

Persze csak akkor, ha az Úrban közös Urukat ismerik fel, ha egymás felé fordunak, és szabad idejüknek legalább egy részét egymás megismerésére és megszeretésére fordítják.

Máskülönben marad a mobil, a churchtank, a harcoló egyház, a tank és az oltár szövetsége. Lásd a képet. Sapienti sat. (Én most - ezek szerint sapiens lévén - abba is hagyom. :))

 

Szólj hozzá!

Címkék: iszlám kalendárium keresztény időszámítás zsidó naptár a trón és az oltár szövetsége sivatagi háború churchtank harcoló egyház írni kell

A bejegyzés trackback címe:

https://gerlo.blog.hu/api/trackback/id/tr30936975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása